Hoe lang is make-up houdbaar?

'Hoe lang is mijn make-up houdbaar?' Die vraag hebben we toch vaak in ons hoofd zitten, kun je dit product maar 1 jaar in de kast laten liggen of misschien wel een paar jaar? Ookal staat er altijd een houdbaarheidsdatum op alle make-up producten, die datums hoeven niet altijd te kloppen. Hiermee bedoel ik dat de houdbaarheidsdatum die op een bepaald product staat, bijvoorbeeld veel te kort is of juist te lang. Dit is bijvoorbeeld zo bij een mascara, op bijna alle mascara's staat dat je 'm 6 maanden kunt gebruiken, maar eigenlijk kan dit maar 3 maanden. Niet dat iedereen zich hier aan houd (ik ook niet!), maar toch is het belangrijk om na 3 maanden je mascara weg te gooien na alle bacteriën die op het borsteltje zijn gekomen. Lees verder voor nog meer info over de houdsbaarheidsdatum van je make-up producten!

~ oogschaduw. Oogschaduw kun je ongeveer 3 jaar houden, hierna kan de poeder gaan klonteren of de kleur kan gaan vervagen, en dat zorgt dus voor minder pigment.

~ oog/lip potlood. Oog/lip potlood kun je ook na 3 jaar in de prullenbak gooien. Ook moet je het potlood regelmatig slijpen om het schoon te houden én om de lange/scherpe punt te behouden. Dit doe je gewoon met een speciale puntenslijper die je in elke drogist wel kunt kopen.


~ crème. Crème kun je ongeveer 1 tot 2 jaar houden, als het al niet minder is. Tussen een potje en een flesje zit ook nog verschil (dit is ook zo bij foundation en concealer). Bij een potje ga je er namelijk steeds met je vinger in, hierdoor komen er dus steeds meer bacteriën in je crème/foundation/concealer en dat gaat zich ook steeds vermenigvuldigen. Crème in een flesje is daardoor veel hygiëner en kun je daardoor ook langer bewaren.

~ concealer. Concealer is eigenlijk ook een beetje het zelfde verhaal. Concealer is ook 1 - 2 jaar houdbaar en hierbij is vloeibare concealer ook hygiënischer dan uit een potje (maar ik vind het Catrice Allround Concealer Palette zo fijn!). Maar dit kun je natuurlijk vermijden met een kwastje of sponje, als je die maar vaak geboeg vervangt natuurlijk...

~ foundation. Foundation kun je 12-18 maanden (1 jaar tot 1,5 jaar) houden. Dit geld vooral voor de foundations op waterbasis (die op oliebasis kun je vaak nóg wat langer gebruiken), want deze drogen sneller uit. Ook moet je daardoor iedere keer goed schudden voor gebruik.~ lipstick. Je lipstick kun je ongeveer 4 jaar houden, als ie dan nog niet op is. Maar ook als-ie muf ruikt, kan ie weg. Een lipstick staat bekend om een grote bacteriesmurrie, vooral als je 'm ook uitleent aan vriendinnen. Ook de lipsticks die al jaren rondzweven in je tas mogen weg, wedden dat er alleen nog maar een dikke klont met smurrie over is?

~ mascara. Mascara is misschien wel het make-up product wat het meest en vaakst gebruikt word. Een mascara leen je vast ook wel eens uit aan andere mensen, maar ook jij zorgt ervoor dat er allemaal bacteries op je borsteltje komen. Daarom kun je je mascara liever niet uitlenen en moet je je mascara regelmatig vervangen. En dat kun je het best doen om de drie maanden...


~ nagellak. Nagellak bestaat ook uit een bom vol bacteriën, vooral als je ze vaak open en dicht draait, en er met verschillende kwastjes in zit. Daarom is het het beste om nagellak 12 maanden te bewaren en daarna weg te gooien. Maar ik denk dat niemand dit doet, want het is toch ook wel erg jammer van al je nagellakjes. Een tip is om je nagellak te bewaren in de koelkast, want dan zou je nagellak minder dik worden. Als je 'm weer gaat gebruiken, moet je het lakje natuurlijk wel eerst even op temperatuur laten komen. Verder moet je ook voor zorgen dat je na iedere keer als je het lakje hebt gebruikt, 'm goed afsluit. Het zou natuurlijk jammer zijn als de lak uitdroogt!

~ poeder. Op poeder staat een houdbaarheidsdatum van 2 jaar. Dit vind ik nog best redelijk, omdat poeder snel gaat klonteren (vooral als het in een vochtige plaatst staat, bijvoorbeeld in de badkamer). Het is dus belangrijk dat je je poeder op een vochtarme plaats bewaard.


~ Make-up kwasten. Het is moeilijk om te zeggen wat de houdbaarheidsdatum is van je make-up kwast. Een make-up kwast is erg gemakkelijk schoon te maken, gewoon met wat water en met een milde shampoo (zoals babyshampoo). Maar als je je kwasten niet regelmatig schoonmaakt (dit doe ik elke week) komen er steeds maar meer bacteriën in en dat is natuurlijk niet goed.

Hieronder heb ik nog een paar bewaartips voor je make-up:

ALGEMENE BEWAARTIPS:
1. Bewaar je cosmetica, make-up en parfum in een koele, droge kamer.
2. Bewaar cosmetica en make-up nooit in direct zonlicht.
3. Bewaar cosmetica niet langer dan staat aangegeven op de verpakking.
4. Koop een kunststof gereedschapskist waarbij je de indeling zelf kunt aanpassen.
Zo kan je grote en kleine vakken creëren, waarin je items van verschillende grootte handig kunt bewaren.
5. Koop een make-up tasje zodat make-up niet los onder in je tas hoeft rond te slingeren. Ook wel eens een lipstick zonder de dop onderin je tas teruggevonden? Niet fijn!

WEETJE:
Wist je dat er ook al speciale koelkasten bestaan voor het bewaren van je make-up? IDOCI (misschien ken je het merk wel) heeft een speciale koelkat ontworpen. Bekijk de foto hieronder maar. Ziet dat er niet super uit?

Ik ben erg benieuwd of jullie je ook aan de vaste houdbaarheidsdatums houden van make-up. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet aan alle regels houd, maar bij sommige producten vind ik toch wel best belangrijk om ze te verversen, want om een oogonsteking op te lopen door bijv. bacteriën in je mascara, lijkt me niet erg fijn. En wat vinden jullie?

Liefs, Myrthe.

Bron foto's: Weheartit.com en Google

9 opmerkingen:

 1. Leuk artikel. Ik houd me alleen eraan bij crème en mascara's. Bij oogschaduws heb ik nog nooit meegemaakt dat ze verlopen waren
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk artikel, ik heb ook ooit zoiets geschreven :)
  PS. Ik heb je een award gegeven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Omg zo leuk artikel!
  En erg handig want ik wist heel veel nog niet.

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ xcharr

  Dankjewel! Ik wist sommige dingen zelf ook nog niet, dus voor mezelf is het ook een handig artikel haha ^^

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Gabriella

  Ik heb het gezien, bedankt! (:

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oeps , hou mijn mascara veel langer ( tot dat hij op is ) en sommige nagellak heb ik al 5 jaar ! Daar gooi ik het weg als het dik begint te worden !

  BeantwoordenVerwijderen